کرونا و حیوانات خانگی؛ تمام اطلاعاتی که باید درباره ابتلای حیوانات بدانیم
به گزارش عینک ریبن، پس از شیوع ویروس کرونا، یکی از مهم ترین سوالاتی که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول نموده این است که آیا حیوانات خانگی نیز به این ویروس مبتلا خواهند شد و می توانند ناقل آن باشند؟ پس از این که نتیجه آزمایش تعدادی سگ و گربه مثبت اعلام شد، این نگرانی ها جدی تر شد. اما در روزهای گذشته اعلام شد که یکی از ببرهای باغ وحشی در آمریکا نیز به این ویروس مبتلا شده است و پس از آن موج تازه ای از شایعات و حدس ها درباره رابطه کرونا و حیوانات و خطر حضور در کنار آن ها به راه افتاد.
ویروس کرونا از آن دسته ویروس هایی است که قابلیت انتقال بین انسان و حیوان را دارد. ظاهرا این ویروس در شهر نیویورک از یکی از افراد مبتلا به 3 شیر و 4 ببر منتقل شده است که نادیا، ببر 4 ساله ای که در چند روز گذشته در صدر خبرها بوده نیز یکی از آن هاست. با وجود این که جواب آزمایش این حیوانات مثبت بوده است، اما باغ وحش محل نگه داری آن ها امید دارد همه آن ها کاملا بهبود بیابند.
در حال حاضر، دانشمندان درباره نحوه انتقال این ویروس به اولین انسان مبتلا و همچنین اولین حیوانی که این ویروس را به انسان انتقال داده است، اطلاع دقیقی در اختیار ندارند. در ابتدا تصور می شد که بازار ماهی فروشان (حیوانات خوراکی و غذاهای دریایی) در شهر ووهان چین منشا انتقال این ویروس به اولین انسان بوده است، اما مطالعاتی که در ماه ژانویه صورت گرفت معین کرد که اولین فرد آلوده ای که شناسایی شده هیچ تماسی با این بازار نداشته است.
مطالعات دیگر حاکی از آن است که 99 درصد ژنوم ویروس موجود در بدن بیماران مبتلا به کووید-19 با ژنوم یافت شده از آن در پنگولین مشابه است. پنگولین نوعی مورچه خوار است که طبق اعلام بنیاد حیات وحش جهانی، پرفروش ترین پستان دار در آسیا به شمار می آید. آن گونه که در نتایج این تحقیقات ذکر شده است، احتمالا پنگولین این ویروس را از خفاش ها به انسان انتقال داده است. تحلیل های ابتدایی از شباهت 96 درصدی ژنوم کرونا ویروس یافت شده در انسان با ویروس موجود در بدن خفاش ها حکایت دارند که عامل انتقال دو بیماری SARS و MERS نیز شناخته می شوند.
طبق اعلام مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های آمریکا، با وجود این که این ویروس با انتقال از یک گونه جانوری به گونه دیگر باعث ایجاد یک خطر همه گیر (پاندمیک) در جهان شده است؛ انتقال میان جانوری و گسترش آن به این روش چندان رایج نیست. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، تا کنون هیچ مدرکی مبنی بر انتقال ویروس کرونا از حیوانات خانگی به یک انسان در هیچ نقطه ای از جهان مشاهده نشده است. علی رغم این اطلاعیه سازمان بهداشت جهانی، بعضی از گروه های مدافع حیوانات ابراز نگرانی نموده اند که ترس از حیوانات خانگی افرادی که به کووید-19 مبتلا هستند باعث گمراهی گردد و بسیاری از این حیوانات در جامعه رها شوند و یا با آن ها بد رفتاری گردد.
تا به حال موارد نادری از سگ ها و گربه های خانگی آلوده به ویروس کرونا کشف شده اند که پس از ابتلای صاحبان شان به کرونا، نتایج آزمایش این حیوانات نیز مثبت اعلام شده است. در ماه فوریه نتیجه آزمایش یک سگ پامرانین تقریبا مثبت اعلام شد و این حیوان در ماه مارس از جهان رفت. اما طبق گزارش South China Morning Post، ممکن است علت مرگ این سگ سن بالای او بوده باشد. پس از آن، یک سگ دو ساله از نوع ژرمن شپرد نیز در هنگ کنگ یافت شد که پس از آزمایش مثبت صاحبش، معین شد این حیوان هم به ویروس کرونا آلوده شده است. اما در کمال تعجب، جواب آزمایش سگ دیگری که در این خانه زندگی می نماید منفی اعلام شده و او سالم است.
کیس های حیوانی آلوده در هنگ کنگ به این دو مورد ختم نشده اند و یک گربه نیز در این منطقه به کرونا مبتلا شده است. اما گربه دیگری که در خبرها به آن اشاره شده در کشور بلژیک واقع شده است و طبق اعلام سرویس دامپزشکی ملی این کشور، تا کنون علائمی از بیماری های گوارشی و تنفسی را از خود نشان داده است.
طبق مطالعات اجرا شده در چین، احتمالا گربه ها نسبت به سگ ها بیشتر مستعد دریافت ویروس کرونا هستند. در این تحقیق گربه های خانگی مبتلا به کووید-19 که نمونه هایی از ویروس را در بینی خود داشتند در کنار گربه هایی که سالم بودند قرار داده شدند. مدتی بعد، محققان متوجه شدند که گربه های سالم نیز به این ویروس آلوده شده اند و احتمالا انتقال ویروس به وسیله قطرات تنفسی انجام شده است. انتقال ویروس کرونا به وسیله قطرات تنفسی دقیقا همان روش رایج انتقال آن در میان انسان هاست که عمدتا به وسیله عطسه و سرفه فرد آلوده صورت می گیرد.
در تحقیق مشابهی سگ ها نیز مورد آزمایش قرار گرفتند و آن گونه که انتظار می رفت، مقاومت آن ها بیشتر بود و انتقال از یک سگ به سگ دیگر اتفاق نیفتاد. اما اگر نگران این مورد هستید که گربه خانگی شما عامل انتقال ویروس باشد، باید اعلام کنیم که تا زمان نگارش این مطلب هیچ مدرکی از پخش میزان کافی ویروس از سوی گربه برای آلوده کردن یک انسان یافت نشده است. البته توجه داشته باشید که به دلیل جدید و ناشناخته بودن ویروس کرونا، اطلاعات ما درباره این ویروس کامل نیست و ممکن است در آینده یافته های جدیدی کشف شوند که دانسته های فعلی را نقض نمایند. بنابراین، احتیاط و رعایت موارد بهداشتی توصیه شده از سوی مراجع رسمی همچون سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس عاقلانه ترین کار ممکن است.
لیندا سایف، ویروس شناس دانشگاه ایالتی اوهایو در مصاحبه با نشریه Nature گفته است که باید با تردید به نتایج حاصل از این آزمایش ها نگریست؛ زیرا تعاملات روزمره میان انسان و حیوانات خانگی در این آزمایش ها در نظر گرفته نشده است.
بر اساس توصیه CDC (مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا) اگر فردی به ویروس کرونا آلوده شده است، باید از بغل کردن، بوسیدن، رابطه نزدیک و تقسیم کردن غذای خود با حیوانات خانگی خودداری کند تا از انتقال ویروس به حیوان جلوگیری گردد. در چنین شرایطی، بهتر است از افراد سالم خواسته گردد تا مراقبت از حیوان را بر عهده بگیرند. اما اگر خود شخص بیمار مجبور است از آن مراقبت کند، باید قبل و بعد از تماس با حیوان دست های خود را با دقت و طبق اصول بهداشتی بشوید. همچنین، اگر شخصی فکر می نماید نشانه های ابتلا به ویروس را دارد، اما هنوز آزمایش نداده یا منتظر اعلام جواب آزمایش خود است؛ باید موارد ذکر شده را رعایت کند. استفاده از ماسک در هنگام روبرو شدن با حیوانات خانگی نیز یکی از توصیه های انجمن دامپزشکی آمریکا برای افراد بیمار است.
به دلیل تفاوت عمر ویروس کرونا روی سطوح مختلف، این احتمال وجود دارد که دوستان پشمالوی ما بدون ابتلا به ویروس، آن را در موهای خود حمل نمایند. اما تا الان تحقیقات درباره دوام ویروس روی سطوح به مواردی مانند پلاستیک، مقوا و کارتن، فلز و کاغذ خلاصه می گردد و تحقیقی بر روی موی بدن حیوانات انجام نشده است. با توجه به اعلام انجمن دامپزشکی آمریکا، معمولا بقا و گسترش ویروس از فردی به فرد دیگر به وسیله سطوح دارای خلل و فرج مانند مو یا خز سخت تر است؛ زیرا احتمال گرفتار شدن ویروس در حفره های آن مواد بیشتر خواهد بود.
CDC اعلام نموده است هر حیوانی می تواند حامل ذرات و اجرام ریزی باشد که باعث بیماری انسان شوند؛ پس چه بیماری همه گیری وجود داشته باشد و چه وجود نداشته باشد، بهتر است قبل و بعد از تماس با حیوان، غذایش و یا فضولاتش دست های خود را بشوییم.
در سرانجام، ذکر این نکته ضروری است که همان گونه که در این دوران از اعضای خانواده و عزیزان خود مراقبت می کنیم، نباید فراموش کنیم که حیوانات خانگی نیز در طول این بحران به حمایت و مراقبت احتیاج دارند. رعایت نکات ایمنی همچون حفظ فاصله ضروری و استفاده از ابزارهای مراقبتی مانند ماسک در هنگام تماس با حیوانات موجب می گردد علاوه بر سلامت خود، از سلامتی آن ها نیز مراقبت کنیم.
منبع: The Verge
منبع: دیجیکالا مگ