خبرنگاران آب انبارهای یزد، سرچشمه حیات در دل کویر
به گزارش عینک ریبن، یزد- خبرنگاران- تمدن های کهن بشری همگی در کنار رودخانه های عظیم شکل گرفته اند، مانند تمدن ایران که در کنار رودخانه های مختلف فلات ایران یا تمدن مصر که در کنار رود نیل ایجاد شده، مناطق کویری به دلیل اقلیم خشک و محدودیت های زیستی معمولا صندلی تشکیل کانون های جمعیتی نبوده اما در یزد، مردمان سخت کوش این دیار با فناوری حفر قنات و ایجاد آب انبارهای متعدد، بستر زندگی را در کویر مرکزی کشور که یکی از گرم و خشک ترین مناطق دنیا است، شکل داده اند.
یکی از عواملی که به ثبت جهانی بافت تاریخی یزد منجر شده، سازگاری مناسب این شهر در طول تاریخ با اقلیم گرم خشک کویر مرکزی ایران است، در اینجا با مدیریت مناسب آب و معماری متناسب خانه ها و محلات با اقلیم کویر، زندگی به جریان افتاده و تداوم یافته است، مهمترین عامل آن بدون شک مدیریت مناسب آب در قالب آب انبارهایی بوده که تا قبل از لوله کشی در شهر یزد وجود داشته، اما این آب انبارها همگی به یک شکل مدیریت نمی شدند و تفاوت های در نوع مدیریت آنها وجود داشت که در ادامه این تفاوت ها تبیین شده است.
سه گونه مالکیت برای مدیریت آب انبارهای شهر یزد که روزگاری محل تامین آب مورد احتیاج مردم بوده، وجود داشته است.
آب انبارهای موقوفه
استفاده از تقریباً بیشتر آب انبارهای شهر یزد چه آن هایی که از سوی زرتشتیان ساخته شده و چه مواردی که مسلمان ساختند، صورت وقفی برای همگان بوده است.
وقف، خیرات، داد و دهش، گهنبار، آیین پسندیدۀ نزد همه ادیان است کما اینکه در کاشان، یک یهودی آب انباری برای مردم ساخته و اصلاً بدین نیّت ساخته شده که عمومی مردم از آن استفاده نمایند. چون بناهایی عام هستند و کتیبۀ تمامی آب انبارها گواه روشنی بر این اندیشۀ نیک بوده است.
گروهی برای خوشنودی خداوند، جمعی برای آمرزش خود و پدران، گروهی برای بخشایش گناهان و رسیدن به فردوس برین و جمعی برای رفاه خلق که در نهایت خوشنودی خالق هم در پی اوست و گروهی به ویژه زرتشتیان، به نامگانۀ (یادبود) درگذشتگان خود.
یکی از پدیده های بسیار جالب در این مورد، ساخت و وقف آب انبار از سوی افرادی بوده که پس از خود فرزندی نداشته و بدین وسیله خواسته اند، نام خود را پایدار سازند. مانند حاج علی اکبر در میبد، عبدالحسینی، حاج حسن تاجر قاینی زاده، حاج سیدحسین خویدکی، تابنده دختر ملّا قادر کوچه بیوکی، بی بی فاطمۀ گلشن و حاجی طیّبه در یزد و ده ها مورد دیگر.
در این زمینه مالک اصلی خداوند و یا امامان پاک هستند که از سوی واقف، خود یا فرزندان یا افرادی درستکار، متولّی امور آبرسانی، نگهداری و یا بازسازی آن شده اند و به روشنی در وقف نامه یا کتیبۀ سردر آب انبار آمده است.
امّا آب انبارهای زرتشتیان که تمامی وقف بر همگان بوده، متولّی آن انجمن زرتشتیان و یا اعضای انجمن زرتشتی هر محل بوده است.
متأسّفانه بعضی آب انبارهای کنونی شهر یزد، فاقد وقف نامه است یا دارد اما نشانی از آن در دسترس نیست. از این رو دیده شده که از سوی مالکان زمین یا خانه های مجاور یا مالکینی دروغین، دیوارکشی، تصرّف و ویران شده است.
اکنون متولّی بسیاری از آب انبارهای یزد ادارۀ اوقاف یا مساجد و حسینیّه های جنب آن است.
آب انبارهای عمومی
در این نوع مالکیّت که خود می تواند به نحوی جزء موقوفات قرار گیرد، آب انبار یا در تملّک اهالی محل بوده که با خودیاری و همیاری، پولی را گرد آورده و به خرید زمین، پرداخت هزینۀ ساخت، نگهداری، تعمیر، آبرسانی و لایروبی و غیره اقدام می کردند. یا توسّط حاکم یا فرماندار دولت، تمام یا بخشی از هزینه های آن پرداخت می شد و در تملّک دولت قرار داشت.
آب انبارهای شخصی
در این مورد نادر، بعضی آب انبارهای درون باغ (مانند باغ دولت آباد) و آب انبارهای شخصی خانه ها (که به آن منبع گفته می گردد) را شامل گردد که ویژۀ افراد ساکن و یا شاغل در باغ یا اهالی آن خانه یا باغ است.
پژوهشگر، نویسنده و یزدشناس
منبع: ایرنا